Idejna zasnova: Ravil Sultanov, Natalia Sultanova
Režija: Ivan Peternelj

KOPRODUKCIJA
Zavod Bufeto, Slovensko mladinsko gledališče
Premiera: 29. septembra 2012
PREDSTAVA
Luna na cesti je nostalgična predstava o pozabljenem klovnu, ki se ponoči spre­haja po praznih mestnih ulicah. Ljudje so že zdavnaj pozabili na klovne, na smeh in veselje. Ker nima več dela, se klovn lačen potika naokrog in po sme­tnjakih brska za hrano. V zapuščeni ulici opazi zbledel in raztrgan plakat, ki ga spomni na blišč cirkusa, v katerem je nekoč nastopal. Izza oblaka se prikotali luna …
Ali, kot pravi Ivan Peternelj, režiser predstave: “Gledališče je črn čarovniški klobuk. Predstava Luna na cesti je nostalgična miniaturka za dva klovna. Klovn potepuh ter muhasta in boemska klovnesa se srečata, ko noči zavlada polna luna in se z nje osuje skrivnosten prah, ki vsakogar začara in obnori. Klovni so nepredvidljiva in zagonetna bitja in tako pride do prismuknjenih zapletov, v katerih je vse dokaj nelogično, nesmiselno in nerazumljivo. Ampak klovni že vedo, kako in kaj, tako kot ima vsak otrok svoj prav s svojo predstavo o svetu.  Naj živijo klovni, solze in smeh.”

ZAVOD BUFETO (SLOVEIJA)
Zavod Bufeto je edina profesionalna ustanova, ki v Sloveniji goji in razvija klovnsko gledališče – sintezo klovnade, cirkusa in gledališča. Z zlitjem cirkuško-klovnovskih veščin in dramaturških pristopov rahlja okvire tako klasičnega dramskega gledališča kot tudi tipičnega cirkuškega šova. Z univerzalnim klovnovskim jezikom kot radoveden otrok odkriva svet na samosvoj način, mimo logike odraslih in njihovih sistemov.
Zavod ustvarja samostojne avtorske predstave in koprodukcijske predstave s Slovenskim mladinskim gledališčem in Lutkovnim gledališčem Ljubljana.
V zavodu Bufeto poleg soustanoviteljem – Ravila in Natalije Sultanove, diplomantov moskovske akademije za cirkuške umetnosti, delujejo mnogi priznani slovenski gledališki ustvarjalci.
Zavod Bufeto je kot izvršni producent v zadnjih letih v Ljubljani in po Sloveniji organiziral šest mednarodnih gledališko-klovnskih festivalov Klovnbuf, in sicer Klovnbuf: Šalo na stran! (2008), Veliko za šalo in malo zares! (2009), Klovnbuf: Smej se! (2010), Klovnbuf: Cherchez la femme! in Klovnbuf: Od dvornega norca do filozofa…? (2012), Klovnbuf: Quo Vadis…? (2013).
Poleg izvedbe festivala Klovnbuf, ustvarjanja avtorskih in koprodukcijskih predstav Zavod Bufeto Ljubljani izvaja lasten izobraževalni program – Laboratorij smeha, ki poteka v obliki permanentnega studia klovnovskega gledališča ter preko različnih delavnic in seminarjev mednarodno uveljavljenih predavateljev širi to zvrst uprizoritvenih umetnosti pri nas.

LUNA NA CESTI
Režija: Ivan Peternelj
Zamisel: Ravil Sultanov
Natalia Sultanova
Igrata:
Ravil Sultanov
Natalia Sultanova
Likovna podoba, kostumi, rekviziti: Barbara Stupica
Scenografija: Sandi Mikuž
Glasba: Nino Rota
Oblikovanje luči: Matjaž Brišar

Oblikovanje zvoka: Silvo Zupančič
Vodja predstave: Janez Pavlovčič
Trajanje: 50 minut

 

Foto: Matej Peternelj

desna