Petek, 19. 06. 2015

Ob 12.00 – KUD France Prešeren

Okrogla miza na temo sodobne klovnade in klovnovskega gledališča: Problematika in perspektive razvoja

Gostje: David Shiner (ZDA), Fraser Hooper (Nova Zelandija), Stanislav Vaarki (Estonija)

 

Ob 17.00 – Mestno jedro (različne lokacije)

Urbani cirkus

Nouveau Cirque,Sylvain Monzat, Company Two: Ricardo Gaiser, Katja Andersen, Antoine GibeauxCompany Noga: Nata Galkina, diplomanti Le Lido – Centre des arts du cirque de Toulouse (Francija)

V primeru slabega vremena predstava odpade.

Opis:

Le Lido je mednarodno priznana cirkuška šola, ki je nastala leta 1988, na pobudo mesta Toulouse. Le Lido je član Evropske zveze poklicnih cirkuških šol (FEDEC).

Dvoletni izobraževalni program poleg cirkuških znanj ponuja svojim slušateljem tudi izobraževanje na področju plesa, fizičnega gledališča in drugih sodobnih performativnih praks, seveda s poudarkom na tehnikah in metodah sodobnega cirkusa. Poleg izobraževanja, pa šola ponuja svojim diplomantom pomoč pri produkcijah, oziroma nadaljnjemu umetniškemu ustvarjanju na njihovi profesionalni poklicni poti.

V okviru festivala bo s svojimi programi nastopilo pet diplomantov omenjene šole, in sicer:

Sylvain Monzat

Company Two: Ricardo Gaiser, Katja Andersen

Antoine Gibeaux

Company Noga: Nata Galkina

F1 19. 06. - 17.00 - Foto zasebni arhiv Le Lido

Od 18.00 do 23.00 – KUD France Prešeren

Klovnovski kabaret

Sodelujoči: Fraser Hooper (Nova Zelandija), Cirkusfera: Ivana Koraksić (Srbija), Za crknt (Slovenija), Andrej Tomše (Slovenija), Anja Bezlova (Slovenija)

V okviru Klovnbufovega Klovnovskega kabareta se bodo zvrstile predstave, nastopi v različnih klovnovskih žanrih, ki jih bodo izvajali:

Ob 18.00 – Dvorana KUD France Prešeren

Cirkusfera (Srbija): Ivana Koraksić

Predstava “Konzumiram, torej obstajam” je kritika konzumerizmu in potrošniški družbi, ki temelji na tehnikah klovnade in konceptualne umetnosti. Predstava, ki se sicer začne s kratkim besedni uvodom, je zasnovana na gibu, pri čemer se dramaturgija predstave preko gledališke pantomime, na koncu razvije v konceptualno gledališče. Ivana Koraksić je diplomirana gledališka režiserka, ki v svojem avtorskem ustvarjanju raziskuje gib, ples, cirkus in konvencionalno gledališče. Je ena od ustanoviteljic Cirkusfere, organizacije za razvoj sodobnega cirkusa, ki v Beogradu deluje od leta 2008.

Ob 19.00 – Dvorana KUD France Prešeren

Anja Bezlova (Slovenija) – Rose

Ko ji zjutraj skodelica čaja zgrmi po tleh, okno razbije sosedova žoga, avtobus zamuja in v trafiki nimajo ta pravih znamk, bi nekdo rekel, da to je pa res smola. Ampak to ni še nič v primerjavi s popoldanskim napadom komarjev, katastrofo milnih mehurčkov ali maščevalnim pohodom pozabljenega pladnja v njeni kantini. Od kar je dobila službo v cirkusu, ji gre menda na bolje.

To je Rose.

Anja Bezlova je diplomantka Helikos Internacional School of Theatre Creations v Firencah, pred tem pa se je izobraževala v Šoli uličnega gledališča ŠUGLA in Laboratoriju smeha Zavoda Bufeto. Nastopa samostojno in kot članica skupine 1,2,3! V sezoni 2015 s klovnom Rose nastopa v projektu Cirkus na mesec.

Nastopajoča: za rdečim noskom Anja Bezlova, za mešalno mizo Goran Završnik

Ob 19.30 – Dvorana KUD France Prešeren

Andrej Tomše (Slovenija)

Andrej Tomše (1987) ima poleg žonglerskega znanja tudi gledališko in literarno ozadje. Med letoma 2011 in 2013 je obiskoval Mednarodno šolo cirkusa in teatra CAU v Granadi v Španiji, kjer je diplomiral s točko Transnacionalna umetnica Heidi Blumenfeld, s katero je do zdaj nastopal v španščini, angleščini, slovenščini, srbščini in francoščini. Svoj umetniški izraz išče v mešanju žonglerske veščine in dodelanosti lika in zgodbe. Nastopa na odru in na ulici in živi med Ljubljano in Berlinom.

Ob 20.30 – Dvorana KUD France Prešeren

Kabare Za crknt (Slovenija)

»Za crknt«, sodobna klovnovska predstava kabare

V naše goste prihajajo slovenski profesionalni klovni s predstavo za odrasle v obliki kabareja. “Za crknt” kabare je predstava skupine klovnov, ki skozi svoje točke razkrivajo človeško ranljivost, raztresenost in vznesenost. Gledalcem in nastopajočim radodarno ponujajo oddih od vsakdanjih stresnih banalnosti. Kabare vidijo kot prostor za raziskovanje in odkrivanje samih sebe in svojih skritih lastnosti. Raje kot tradicionalnemu cirkusu podajajo roko življenju. Sodobni klovni s humorjem razbijajo četrto steno in s svojo igro vstopajo med ljudi. S svojim naivnim cinizmom do vsakdanje aktualnih tem nagovarjajo gledalca, ki je slekel svojo službeno obleko in se spomnil, da je človek. Sodobni klovni so igralci, zrasli na svoji življenjski izkušnji. Njihovi klovnovski liki izbirajo njih, raje kot obratno. Resničnemu dajejo masko, to pa nosijo na nosu – žarečo in rdečo. Prekajeni klovni Za crnt se bodo tokrat na odru preizkusili nekateri v povsem novih in bleščečih, spet drugi v starih in zarjavelih točkah. Eksperimentalno se bodo držali znanega. Živali nimajo, jim pa ne manjka kaka bradata ženska. Brez prestiža, pa vendarle z obilico humorja obljubljajo, da ne bodo govorili šal, ki jih še niste že 100 x slišali ter peli pesmi, ki jih še nikoli niste slišali. Nastopajo: David Dolamič, Edina Živa Diva, Tina Janežič, Tomaž Lapajne Dekleva, Eva Škofič-Maurer, Perola Regina, Manca Uršič, Alla Abramova, Ana Lampret in Anja Završnik.  Tokrat se nam bo pridružila pevka Petra.

Ob 22.30 – Galerija KUD France Prešeren

Fraser Hooper (Nova Zelandija)

S številnimi nagradami nagrajeni novozelandski klovn Fraser Hooper že več kot dvajset let s svojim edinstvenim klovnskim slogom osvaja občinstvo na vseh kontinentih. Poleg nastopanja Hooper vodi različne delavnice za profesionalne cirkuške artiste v Belgiji, Koreji, Irskem, Španiji in Avstraliji, dvanajst let pa je bil tudi redni predavatelj na londonski cirkuški šoli Circus Space.

V svojih predstavah, ki jih odlikuje predvsem interaktivnost z občinstvom, združuje elemente klasične pantomime s cirkuškimi spretnostmi, ki jih začini s klovnado v slogu največjih »nemih« klovnov.

Vstop prost, prostovoljni prispevki dobrodošli!!

F2 19.06. ob 18.00 - Foto Zasebni arhiv Ivana KoraksićF3  19.06. ob 18.00 - Foto Sunčan StoneF4 19. 06.  ob 18.00 - Foto Stefano BorghiF5 19.06. ob 18.00 - Foto Rok Govednik

 

desna