Četrtek,  18. 06. 2015

Od 10.00 do 14.00 –Dijaški dom Ivana Cankarja

Psihologija klovna

masterclass, David Shiner (ZDA)

Opis:

Vrhunski mojster klovnade David Shiner (ZDA) vam bo na intenzivnem dvodnevnem masterclassu razkril psihologijo klovna, oziroma kaj je tisto, zaradi česar je klovn klovn.Seznanil vas bo z osnovnimi formulami, ki definirajo »dobro točko« ter razkril strahove, ki vas zavirajo, oziroma vam onemogočajo doseganje »odlične točke« ter vas naučil spretnosti, ki vam bodo pomagale v nadaljnjem kreiranju in ustvarjanju vrhunske točke.  Predvsem pa bo poudarek na razumevanju moči kreativnosti in kako slednjo izkoristiti v iskanju dobre ideje za kreacijo umetniškega ustvarjanja.

Masterclass je namenjen zainteresiranim slušateljem s predhodnimi izkušnjami na področju cirkuško-klovnovskih umetnosti oziroma gledališkimi izkušnjami. Delo bo potekalo v angleškem jeziku.

Kotizacija za dvodnevni masterclass: 40,00 eur (vključuje DDV).

Prijave sprejemamo na izpolnjeni prijavnici (povezava) izključno na zavodbufeto@gmail.com do petka, 12. junija 2015, oziroma do zapolnitve mest. Število mest je namreč omejeno!

Organizator si pridržuje pravico do selekcije! Izbrani kandidati bodo o izboru obveščeni po elektronski pošti. Kotizacijo boste lahko poravnali pred začetkom delavnice.

Izvajalec:

Scenarist in režiser Cirque du Soleil… Dobitnik nagrade Tony… Eden najboljših klovnov na svetu…

David Shiner se je rodil v Bostonu. Svojo kariero je začel kot ulični pantomimik, najprej v Ameriki in kasneje v Evropi, kjer pa je svojo umetniško pot nadaljeval v znanih evropskih cirkusih kot sta Cirkus Roncalli in Cirkus Knie.Leta 1990 je začel svoje dolgoletno sodelovanje z Cirque du Soleil, ko je kot soavtor in klovn sodeloval pri predstavi Nouvelle Expérience, leta 2007 pa je napisal in režiral predstavo Kooza. Poleg dolgoletnega sodelovanja s Cirque du Soleil se je v svoji karieri preskusil tudi kot igralec v filmih (Lorenzo’s Oil, Silent Tongue, itd.). Skupaj z Billom Irwinom je na Broadwayu ustvaril uspešnico Fool Moon, ki je bila redno uprizarjana od leta 1993 pa vse do leta 2001. Predstava je bila nagrajena z nagrado Tony, prejela pa je tudi nagradi Drama Desk in Critic Circle. S svojo samostojno klovnovsko predstavo David Shiner In The Ring je redno nastopal na drugih znanih odrih po Evropi in Ameriki. Večkrat je bil gost v oddaji The Tonigth Show, nastopal, oziroma kot režiser, pa je sodeloval tudi v Wintergarden teatru v Berlinu in gledališču Apollo v Düsseldorfu.

F1 18.6. ob 10.00 - Foto Zasebni arhiv David Shiner

 

 

Od 15.00 do 17.00 – KUD France Prešeren

Antipode – žongliranje z nogami

delavnica, predavateljica: Nata Galkina (Rusija/Francija), diplomantka Le Lido – Centre des arts du cirque de Toulouse (Francija)

Opis:

V dvourni delavnici se boste lahko seznanili z osnovami redke cirkuške veščine imenovane Antipode. Gre za spretnost žongliranja z nogami.

Delavnica  je namenjena zainteresiranim slušateljem s predhodnimi izkušnjami na področju cirkuško-klovnovskih umetnosti. Delo bo potekalo v angleškem jeziku.

Kotizacija za dvourni masterclass: 5,00 eur (vključuje DDV).

Prijave sprejemamo na izpolnjeni prijavnici (povezava) izključno na zavodbufeto@gmail.com do petka, 12. junija 2015, oziroma do zapolnitve mest. Število mest je namreč omejeno!

Organizator si pridržuje pravico do selekcije! Izbrani kandidati bodo o izboru obveščeni po elektronski pošti. Kotizacijo boste lahko poravnali pred začetkom delavnice.

Le Lido je mednarodno priznana cirkuška šola, ki je nastala leta 1988, na pobudo mesta Toulouse. Le Lido je član Evropske zveze poklicnih cirkuških šol (FEDEC).

Dvoletni izobraževalni program poleg cirkuških znanj ponuja svojim slušateljem tudi izobraževanje na področju plesa, fizičnega gledališča in drugih sodobnih performativnih praks, seveda s poudarkov na tehnikah in metodah sodobnega cirkusa. Poleg izobraževanja, pa šola ponuja svojim diplomantom pomoč pri produkcijah, oziramo nadaljnjemu umetniškemu ustvarjanju na njihovi profesionalni poklicni poti.

F2  18. 06. ob 15.00- Foto zasebni arhiv Nata Galkina 1

 

Ob 16.00 – Mestno jedro (različne lokacije)

Cirkuška promenada  Karneval

gledališče na ulici – bela klovnada, Theatre Korolevski Giraffe (Estonija), Zavod Bufeto (Slovenija)

V primeru slabega vremena predstava odpade.

Opis:

S projektnim sodelovanjem s Theatrom Korolevski Giraffe iz Estonije, ki že tretje leto poteka v obliki umetniškega laboratorija, kjer je situacija v razvojnem smislu žanra klovnade in cirkusa podobna kot v Sloveniji ter v želji po izmenjavi in nadgradnji umetniškega znanja in razvoja sodobne, večzvrstne uprizoritvene scene, ki spaja žanre od cirkusa do gledališča, lutk in klovnade, neobremenjene s tradicijo in kanoni, bo Zavod Bufeto skupaj z estonskimi umetniki izvedel interaktivni gledališki dogodek – karneval, s čimer festival Klovnbuf tudi tokrat ne bo »vstopil« v prestolnico kot od mesta ločena entiteta, temveč se bo vzpostavil kot del mesta, saj bo projekt dobesedno nastajal na očeh prebivalcev mesta ter z njihovo (ne)posredno vpletenostjo v njegovo realizacijo.

Izvajalci:

Theatre Korolevski Giraffe (Estonija)

Theatre Korolevski Giraffe, katerega ustanovitelja sta Stanislav Warkki in Larissa Lebeda, je v svojih več kot 25 letih sodeloval z mnogimi svetovno znanimi umetniki kot so Slava Polunin,Terry Gilliam, Shusaku Takemuchi, Chulpan Khamatova… s svojimi predstavami, pa gledališče gostuje domala po vsem svetu.

Korolevski Giraffe namreč ustvarja v žanru t.i. »bele klovnade« – redke, subtilne umetniške forme, v kateri preko svojstvene kreativne metode inovativno združujejo moderne vizualne forme s klovnado, folkloro, ritualnim plesom ter drugimi »nepričakovanimi« ekspresivnimi elementi, ki rezultirajo v edinstvenih, samosvojih predstavah, ki gledalce vsekakor ne puščajo ravnodušne.

Zavod Bufeto (Slovenija)

Zavod Bufeto je edina profesionalna ustanova, ki v Sloveniji goji in razvija klovnovsko gledališče – sintezo klovnade, cirkusa in gledališča. Z zlitjem cirkuško-klovnovskih veščin in dramaturških pristopov rahlja okvire tako klasičnega dramskega gledališča kot tudi tipičnega cirkuškega šova. V Zavodu Bufeto poleg soustanoviteljev – Ravila in Natalije Sultanov, diplomantov moskovske akademije za cirkuške umetnosti, delujejo mnogi priznani slovenski gledališki ustvarjalci.

V projektu Karneval bodo tudi letos, poleg Zavoda Bufeto, sodelovali mladi ustvarjalci na področju cirkuških umetnosti.

F3 18.06. ob 16.00-foto Sašo Štih 1

 

Od 18.00 do 23.00 – KUD France Prešeren

Cirkuški kabaret

Sodelujoči: Sylvain Monzat, Company Two: Ricardo Gaiser, Katja Andersen, Antoine GibeauxCompany Noga: Nata Galkina, diplomanti Le Lido – Centre des arts du cirque de Toulouse (Francija), Triko cirkus teatar (Hrvaška): Marko Kalc, Sunčana Paro Vidolin, Krešimir Fijačko, Iva Peter Dragan,, Zavod Bufeto (Slovenija), Fourklor (Slovenija), Andrej Tomše (Slovenija), Dana Auguštin (Slovenija)

Opis:

V okviru Klovnbufovega Cirkuškega kabareta se bodo zvrstile predstave, nastopi v različnih cirkuških žanrih, ki jih bodo izvajali:

 

Ob 18.00 – Dvorišče KUD France Prešeren

Zavod Bufeto (Slovenija), Andrej Tomše (Slovenija)

Zavod Bufeto je edina profesionalna ustanova, ki v Sloveniji goji in razvija klovnovsko gledališče – sintezo klovnade, cirkusa in gledališča. Z zlitjem cirkuško-klovnovskih veščin in dramaturških pristopov rahlja okvire tako klasičnega dramskega gledališča kot tudi tipičnega cirkuškega šova. V Zavodu Bufeto poleg soustanoviteljev – Ravila in Natalije Sultanov, diplomantov moskovske akademije za cirkuške umetnosti, delujejo mnogi priznani slovenski gledališki ustvarjalci.

V okviru Cirkuškega kabareta se bodo predstavili učenci Laboratorija smeha – izobraževalnega programa Zavoda Bufeto.

Andrej Tomše (Slovenija)

Mladi cirkuški ustvarjalec ima poleg žonglerskega znanja tudi gledališko in literarno ozadje. Med letoma 2011 in 2013 je obiskoval Mednarodno šolo cirkusa in teatra CAU v Granadi, Španija. Svoj umetniški izraz išče v mešanju žonglerske veščine in dodelanosti lika in zgodbe. Nastopa na odru in na ulici in živi med Ljubljano in Berlinom.

 

Ob 19.00 – Dvorana KUD France Prešeren

Triko cirkus teatar (Hrvaška)

Pod okriljem zagrebškega Triko cirkus teatra deluje skupina mladih hrvaških artistov. Fascinirani z lepoto, raznolikostjo, kreativnostjo cirkusa, skušajo preko predstav, različnih artističnih programov in pedagoškega dela, promovirati cirkuško umetnost na Hrvaškem, pa tudi širše po Balkanu. Na Klovnbufovem Cirkuškem kabaretu se vam bodo predstavili:

Marko Kalc (Hrvaška) – Mr. Hoop

Virtuozni Mr. Hoop se vrti, leti po zraku in izvaja iluzije…, no kaj pa se zgodi ko hulahup dobi svojo voljo…? Marko se je s hula hupom spoznal leta 2010 na delavnici svetovno priznanega ameriškega hulahuperja Karisa Wilda. S svojo točko je prvič nastopil leta 2011 na tekmovanju festivala Novog cirkusa, istega leta pa je osvojil prvo nagrado na tekmovanju Open Stage v Puli.

Sunčana Paro Vidolin (Hrvaška) – Mala Vida na drogu

S točko Mala Vida na drogu je osvojila prvo mesto na umetniškem tekmovanju Pole Theatre Croatia 2014 – v kategoriji Pole Comedy. Na istem tekmovanju je bila Sunčana razglašena tudi za skupno zmagovalko tekmovanja.

Krešimir Fijačko (Hrvaška) – Bum Tras!

Krešimir je svojo strast do žongliranja odkril leta 2008 in od tedaj je aktivni član hrvaške cirkuške scene. Kot član umetniške organizacije „Teatar Puna kuća“ trenutno igra v žonglerski predstavi „Bilo jednom jedno sunce“

Točka: Bum Tras! je žonglerska rutina s keglji, ki nastaja na presečišču krivulje harmonije in kaosa!

Iva Peter Dragan in Krešimir Fijačko (Hrvaška) – How much is that doggy in the window?

Iva Petar Dragan, artistka (svila, ring, trapez …ipd)  je ustanoviteljica in umetniški vodja Triko cirkus teatra iz Zagreba, ki ustvarja predstave v žanru novega cirkusa. 

Točka (akrobalans) raziskuje večno temo odnosa med žensko in moškim, nadrejenega in podrejenega, krotilca in ukročenega, lovca in plesa…

 

Ob 20.00 – Dvorana KUD France Prešeren

Fourklor (Slovenija)

Predstavljene točke so del izobraževalnega procesa zračnih disciplin, ki jih skupina FOURKLOR v zadnjem obdobju intenzivno razvija. V barvitem kolažu bodo tokrat prikazali ples na tkanini, vrvi, visečem obroču in še kaj… Obeta se pravi zračno cirkuški spektakel.

 

Ob 21.30 – Dvorana KUD France Prešeren

Le Lido – Centre des arts du cirque de Toulouse (Francija):

Le Lido je mednarodno priznana cirkuška šola, ki je nastala leta 1988 na pobudo mesta Toulouse. Le Lido je član Evropske zveze poklicnih cirkuških šol (FEDEC). V okviru Cirkuškega kabareta bo s svojimi točkami nastopilo pet diplomantov omenjene šole, in sicer: Sylvain Monzat, Company Two: Ricardo Gaiser, Katja Andersen, Antoine Gibeaux, Company Noga: Nata Galkina.

 

Ob 22.30 – Dvorana KUD France Prešeren

Dana Auguštin (Slovenija)

Cirkuška umetnica, diplomiranka Centre National des Arts du Cirque, CNAC, Francija. Od leta 2004 intenzivno deluje na področju performansa. Nastopa samostojno in v različnih zasedbah.

V okviru Cirkuškega kabareta bo nastopila s predstavo WO – zračno gibalni plesni performans.

Vstop prost, prostovoljni prispevki dobrodošli!!

 

F4 18.06. ob 18.00 - Zasebni arhiv Iva Peter DraganF5  18. 06. ob 18.00- Foto  Zasebni arhiv Le Lido 3F6 18.06. ob 18.00 - Zasebni arhiv Sunčana Paro VidolinF7 18. 06. ob 18.00 - Zasebni arhiv Kresimir FijackoF8 18.06. ob 18.00 - Foto Siniša GlogoškiF9 18. 06. ob 15.00 - Foto Zasebni arhiv Nata Galkina

desna