Sreda,  17. 06. 2015

Od 10.00 do 14.00 – Dijaški dom Ivana Cankarja

Psihologija klovna

 masterclass, David Shiner (ZDA)

Opis:

Vrhunski mojster klovnade David Shiner (ZDA) vam bo na intenzivnem dvodnevnem masterclassu razkril psihologijo klovna, oziroma kaj je tisto, zaradi česar je klovn klovn.Seznanil vas bo z osnovnimi formulami, ki definirajo »dobro točko« ter razkril strahove, ki vas zavirajo, oziroma vam onemogočajo doseganje »odlične točke« ter vas naučil spretnosti, ki vam bodo pomagale v nadaljnjem kreiranju in ustvarjanju vrhunske točke.  Predvsem pa bo poudarek na razumevanju moči kreativnosti in kako slednjo izkoristiti v iskanju dobre ideje za kreacijo umetniškega ustvarjanja.

Masterclass je namenjen zainteresiranim slušateljem s predhodnimi izkušnjami na področju cirkuško-klovnovskih umetnosti oziroma gledališkimi izkušnjami. Delo bo potekalo v angleškem jeziku.

Kotizacija za dvodnevni masterclass: 40,00 eur (vključuje DDV).

Prijave sprejemamo na izpolnjeni prijavnici (povezava) izključno na zavodbufeto@gmail.com do petka, 12. junija 2015, oziroma do zapolnitve mest. Število mest je namreč omejeno!

Organizator si pridržuje pravico do selekcije! Izbrani kandidati bodo o izboru obveščeni po elektronski pošti. Kotizacijo boste lahko poravnali pred začetkom delavnice.

Izvajalec:

Scenarist in režiser Cirque du Soleil… Dobitnik nagrade Tony… Eden najboljših klovnov na svetu…

David Shiner se je rodil v Bostonu. Svojo kariero je začel kot ulični pantomimik, najprej v Ameriki in kasneje v Evropi, kjer pa je svojo umetniško pot nadaljeval v znanih evropskih cirkusih kot sta Cirkus Roncalli in Cirkus Knie.Leta 1990 je začel svoje dolgoletno sodelovanje z Cirque du Soleil, ko je kot soavtor in klovn sodeloval pri predstavi Nouvelle Expérience, leta 2007 pa je napisal in režiral predstavo Kooza. Poleg dolgoletnega sodelovanja s Cirque du Soleil se je v svoji karieri preskusil tudi kot igralec v filmih (Lorenzo’s Oil, Silent Tongue, itd.). Skupaj z Billom Irwinom je na Broadwayu ustvaril uspešnico Fool Moon, ki je bila redno uprizarjana od leta 1993 pa vse do leta 2001. Predstava je bila nagrajena z nagrado Tony, prejela pa je tudi nagradi Drama Desk in Critic Circle. S svojo samostojno klovnovsko predstavo David Shiner In The Ring je redno nastopal na drugih znanih odrih po Evropi in Ameriki. Večkrat je bil gost v oddaji The Tonigth Show, nastopal, oziroma kot režiser, pa je sodeloval tudi v Wintergarden teatru v Berlinu in gledališču Apollo v Düsseldorfu.

F1 17. 06. ob 10.00 - Foto Zasebni arhiv David Shiner

 

Ob 17.00 – Mestno jedro (različne lokacije)

Urbani cirkus

Nouveau CirqueSylvain Monzat, Company Two: Ricardo Gaiser, Katja Andersen, Antoine GibeauxCompany Noga: Nata Galkina, diplomanti Le Lido – Centre des arts du cirque de Toulouse (Francija)

V primeru slabega vremena predstava odpade.

Opis:

Le Lido je mednarodno priznana cirkuška šola, ki je nastala leta 1988, na pobudo mesta Toulouse. Le Lido je član Evropske zveze poklicnih cirkuških šol (FEDEC).

Dvoletni izobraževalni program poleg cirkuških znanj ponuja svojim slušateljem tudi izobraževanje na področju plesa, fizičnega gledališča in drugih sodobnih performativnih praks, seveda s poudarkom na tehnikah in metodah sodobnega cirkusa. Poleg izobraževanja, pa šola ponuja svojim diplomantom pomoč pri produkcijah, oziroma nadaljnjemu umetniškemu ustvarjanju na njihovi profesionalni poklicni poti.

V okviru festivala bo s svojimi programi nastopilo pet diplomantov omenjene šole, in sicer:

Sylvain Monzat

Company Two: Ricardo Gaiser, Katja Andersen

Antoine Gibeaux

Company Noga: Nata Galkina

F2 17.06. ob 17.00 - Foto zasebni arhiv Le Lido 1

Ob 19.00 – Mestni trg

Končnica 

gledališče klovnov, Zavod Bufeto (Slovenija), Kud Ljud (Slovenija), predpremiera (WP), koprodukcijska predstava

V primeru slabega vremena predstava odpade.

Opis:

Hans (Nemec), Glenn (Američan) in Ivan (Rus) so duše umrlih vojakov, ki so za večno ujete med Nebom in Zemljo. Vsak od njih je iz svojega intimnega razloga nezmožen sprejeti svojo smrt. Tega se ne zavedajo, živijo svojo realnost, čas se je za njih ustavil, oni pa so se tu na Zemlji zataknili, iščoč odrešitev. Zato tavajo po svetu in preigravajo vse že zaključene in tiste še trajajoče vojne, z željo, da bi se partija zanje morda DANES končala drugače, končala za vedno. Vsak od njih je zaradi vojne nekaj izgubil. Iščejo ljubezen, upanje, vero.

 Izvajalci:

Zavod Bufeto (Slovenija)

Zavod Bufeto je edina profesionalna ustanova, ki v Sloveniji goji in razvija klovnovsko gledališče – sintezo klovnade, cirkusa in gledališča. Z zlitjem cirkuško-klovnovskih veščin in dramaturških pristopov rahlja okvire tako klasičnega dramskega gledališča kot tudi tipičnega cirkuškega šova. V Zavodu Bufeto poleg soustanoviteljev – Ravila in Natalije Sultanov, diplomantov moskovske akademije za cirkuške umetnosti, delujejo mnogi priznani slovenski gledališki ustvarjalci.

KUD Ljud (Slovenija)

Je neformalna skupina ustvarjalcev, ki v gledališču in sorodnih medijih prepoznavajo potencialen prostor soustvarjanja in nadgradnje lastnih idej. Ustvarjalce druži vera v »živo« umetnost, ki je v neposrednem stiku z gledalcem.Pri oblikovanju gledališkega dogodka se vedno znova osredotočajo na različne oblike interakcije gledalcev z nastopajočimi in tako vzpostavljajo gledališče kot igro, kot ritual, kot dogodek socialnega združevanja.

javna vaja-48

 

 

 

desna