Torek, 16. 06. 2015

Ob 16.00 – Mestno jedro (različne lokacije)

Cirkuška promenada – Karneval 

gledališče na ulici – bela klovnada, Theatre Korolevski Giraffe (Estonija), Zavod Bufeto (Slovenija)

V primeru slabega vremena predstava odpade.

Opis:

S projektnim sodelovanjem s Theatrom Korolevski Giraffe iz Estonije, ki že tretje leto poteka v obliki umetniškega laboratorija, kjer je situacija v razvojnem smislu žanra klovnade in cirkusa podobna kot v Sloveniji ter v želji po izmenjavi in nadgradnji umetniškega znanja in razvoja sodobne, večzvrstne uprizoritvene scene, ki spaja žanre od cirkusa do gledališča, lutk in klovnade, neobremenjene s tradicijo in kanoni, bo Zavod Bufeto skupaj z estonskimi umetniki izvedel interaktivni gledališki dogodek – karneval, s čimer festival Klovnbuf tudi tokrat ne bo »vstopil« v prestolnico kot od mesta ločena entiteta, temveč se bo vzpostavil kot del mesta, saj bo projekt dobesedno nastajal na očeh prebivalcev mesta ter z njihovo (ne)posredno vpletenostjo v njegovo realizacijo.

Izvajalci:

Theatre Korolevski Giraffe (Estonija)

Theatre Korolevski Giraffe, katerega ustanovitelja sta Stanislav Warkki in Larissa Lebeda, je v svojih več kot 25 letih sodeloval z mnogimi svetovno znanimi umetniki kot so Slava Polunin,Terry Gilliam, Shusaku Takemuchi, Chulpan Khamatova… s svojimi predstavami pa gledališče gostuje domala po vsem svetu.

Korolevski Giraffe namreč ustvarja v žanru t.i. »bele klovnade« – redke, subtilne umetniške forme, v kateri preko svojstvene kreativne metode inovativno združujejo moderne vizualne forme s klovnado, folkloro, ritualnim plesom ter drugimi »nepričakovanimi« ekspresivnimi elementi, ki rezultirajo v edinstvenih, samosvojih predstavah, ki gledalce vsekakor ne puščajo ravnodušne.

Zavod Bufeto (Slovenija)

Zavod Bufeto je edina profesionalna ustanova, ki v Sloveniji goji in razvija klovnovsko gledališče – sintezo klovnade, cirkusa in gledališča. Z zlitjem cirkuško-klovnovskih veščin in dramaturških pristopov rahlja okvire tako klasičnega dramskega gledališča kot tudi tipičnega cirkuškega šova. V Zavodu Bufeto poleg soustanoviteljev – Ravila in Natalije Sultanov, diplomantov moskovske akademije za cirkuške umetnosti, delujejo mnogi priznani slovenski gledališki ustvarjalci.

V projektu Karneval bodo tudi letos, poleg Zavoda Bufeto, sodelovali mladi ustvarjalci na področju cirkuških umetnosti.

F1 16.06. ob 16.00 - foto Sašo Štih

Ob 17.00 – Novi trg

Boks

klovnada, Fraser Hooper (Nova Zelandija)

V primeru slabega vremena bo predstava na sporedu ob isti uri, na isti lokaciji dan kasneje.

Opis:

Po svetovnem uspehu predstav Funny Business in Insideout se mojster klovnovske improvizacije Fraser Hooper z novo predstavo tokrat podaja v svet športa…, natančneje boksa!  V ringu pa ne bo izzval neMayweathera, ne Kličkova, ne Zavca, pač pa … vas drago občinstvo…in to v treh rundahkomediječistega»smejalnega« pokola,kjer je za popolno neupoštevanje vaše in njegove varnosti seveda kar se da vrhunsko poskrbljeno.

Izvajalec:

S številnimi nagradami nagrajeni novozelandski klovn Fraser Hooper že več kot dvajset let s svojim edinstvenim klovnskim slogom osvaja občinstvo na vseh kontinentih. Poleg nastopanja Hooper vodi različne delavnice za profesionalne cirkuške artiste v Belgiji, Koreji, Irskem, Španiji in Avstraliji, dvanajst let pa je bil tudi redni predavatelj na londonski cirkuški šoli Circus Space.

V svojih predstavah, ki jih odlikuje predvsem interaktivnost z občinstvom, združuje elemente klasične pantomime s cirkuškimi spretnostmi, ki jih začini s klovnado v slogu največjih »nemih« klovnov.

F2 16.06 ob 17.00 - foto Zasebni arhiv Fraser Hooper

 

desna