ULTIMATIVNA TRAGEDIJA

 

V želji po izmenjavi izkušenj s tujimi kolegi in ustvarjanju novih gledaliških poetik, od leta 2010 v koprodukciji s Slovenskim mladinskim gledališčem, nastaja mednarodni projekt Ultimativna tragedija (Shakespeare), ki poteka v obliki umetniškega sodelovanja z vrhunskimi mednarodnimi ustvarjalci s področja klovnovskega gledališča, domačimi priznanimi ter mladimi ustvarjalci in se nadgrajuje z vsakoletno izvedbo.

Projekt, ki znotraj žanra, poteka kot eksperiment, v svojem raziskovanju, skuša najti odgovor, kako preko komedije in pristne klovnovske organskosti – poudariti razsežnost in globine tragedije, se je z vso svojo »neresnostjo« najresneje lotevala reševanja večnih shakesperovskih vprašanj; … biti ali ne biti? … ljubiti ali ne ljubiti? … deliti ali ne deliti? … ubiti ali ne ubiti? … vsakič pa doda seveda še kakšnega svojega

Uprizoritev v letu 2013, bo tako kot do sedaj skozi prizmo klovnovske izraznosti opozarjala na družbene anomalije, še posebej na dediščino naših »prednikov« – konkretneje na trikotnik oče – mati – otrok, in skušala najti odgovore, kolikšno svobodo ima otrok pri odločitvi in izbiri lastne usode. Kako močno ga »tradicionalna« družinska institucija determinira, v kakšni meri vpliva na njegove odločitve in kakšne so moralne, psihične, fizične in etične posledice.

V projektu so doslej sodelovali: Aleksej Mironov (Rusija), Jean-Paul Ledun (Francija), Albina Matuzko(Ukrajina/Nizozemska) Sergej Davidov (Rusija), Sergej Ivanov (Rusija), Adriana Josipović (Hrvaška), Ravil Sultanov, Natalija Sultanova, Urška Mlakar, Tina Janežič, Anja Pibernik, Ana Cimperman, Ana Lavrinc, Urška Ličef, Grega Močivnik, Simona Šavor.

desna